Livius Reizen

Delen via de sociale media is aardig:

Livius organiseert reizen met historische thema’s, die losjes aansluiten bij de cursussen en méér willen zijn dan oppervlakkig toerisme. De groepen zijn doorgaans zo’n twintig mensen groot. De eigenlijke organisatie daarvan is in handen van een betrouwbare agent, V-incentive.

Elke reis wordt voorafgegaan door minstens één voorbereidende bijeenkomst zodat de uitleg ter plekke verder de diepte in kan gaan. Over het algemeen vinden de deelnemers de uitgebreide uitleg een pluspunt. Ze noemen ook de hartelijke sfeer als kenmerkend voor de Liviusreizen.

Livius Reizen

Cyprus (1-9 sept. 2024)

Begeleider: Jona Lendering
Data: 1-9 september 2024
Prijs: € 2310 (toeslag eenpersoonskamer € 490)

De Mediterrane wereld in het klein

Cyprus is de mediterrane wereld in het klein. Dat geldt niet alleen voor het klimaat en de natuur, maar ook voor de geschiedenis. Eigenlijk is elke antieke cultuur op dit eiland vertegenwoordigd.

De Cypriotische stadstaten, die merendeels Griekssprekend waren, handelden met de Feniciërs, onderwierpen zich aan de Assyriërs, werden onderworpen door de Egyptenaren en dienden in de vloot van de Perzen.

Ze waren opgenomen in het Ptolemaïsche Rijk en in het Romeinse imperium. Het eiland maakte deel uit van de Byzantijnse en islamitische rijken, stond in het brandpunt van de Kruistochten, werd bezet door de Ottomaanse Turken en door de Britten. Momenteel wordt een deel van Cyprus door Turkije bezet en zijn er Britse enclaves.

Kortom, een bonte verzameling en een schitterende reisbestemming. U vindt allerlei blogjes hier.

Cyprus (1-9 sept. 2024)

Jordanië (20-29 april 2025)

Begeleider: Jona Lendering
Data: zo 20 - di 29 april 2025.
Prijs: Onbekend

Jordanië is een land met een interessante geschiedenis. Livius heeft al eerder reizen gemaakt naar deze favoriete bestemming. Eind april 2025 maken we opnieuw een veelzijdige reis in dit Hasjemitische koninkrijk in de Levant dat zo rijk is aan cultuur en historie.

We brengen een bezoek aan de beroemde stad Petra (UNESCO werelderfgoed), maar ook Amman, Jerash, Umm Qays, Azraq en andere kastelen in de woestijn, de Wadi Rum en Akaba zullen zeker op het programma staan.

Jordanië (20-29 april 2025)

Libanon (7-14 mei 2025)

Begeleider: Jona Lendering
Data: wo 7 - wo 14 mei 2025.
Prijs: NNB

Libanon is een van de fascinerendste landen in het Nabije Oosten. In februari 2025 maakt Livius opnieuw een reis naar dit kleine land, met dagtrips naar het spectaculaire Byblos in het noorden, of naar Sidon en Tyrus in het zuiden, of over het Libanongebergte naar Baalbek, een van de grootste heiligdommen uit de Romeinse wereld.

Libanon (7-14 mei 2025)

Museumreis Beieren (24-30 juni 2025)

Begeleider: Jona Lendering
Data: Di 24 - ma 30 juni 2025
Prijs: NNB

Beieren heeft aan zijn negentiende-eeuwse koning Lodewijk I een van de mooiste oudheidkundige collecties ter wereld te danken. In de afgelopen jaren heeft de Duitse deelstaat zijn musea gereorganiseerd en dat is alle reden om er eens naartoe te gaan.

Het voornaamste deel van de reis zal bestaan uit de musea van München: de Antikensammlung met Griekse, Etruskische en Romeinse kunst, samen met het daar tegenover gelegen sculptuurmuseum. In de omgeving ligt het vrij nieuwe Egyptische museum. Even verderop is het in 2024 geopende archeologisch museum van Beieren, dat vooral aandacht besteedt aan de Late Bronstijd, aan de Kelten, aan de Romeinen en aan de Baiuvaren.

München bezit ook een fraaie muntcollectie en een leuk Museum für Abgüsse Klassischer Bildwerke, om nog maar te zwijgen van drie schilderijenmusea, een mineralencollectie, een Staatssammlung für Paläontologie und Geologie, een technologiemuseum, een etnografisch museum en een Bierhalle. En alles is op loopafstand. Omdat het aanbod zó groot is, liggen alleen de ochtendprogramma’s vast, zodat u in de middag musea naar keuze kunt bezoeken.

Op de heenreis willen we een bezoek brengen aan het Pompejanum in Aschaffenburg en op de terugreis aan het Martin von Wagner Museum in Würzburg.

Tot zover het plan. We moeten deze reis, in de zomer van 2025, nog voorbereiden, maar als u uw naam hieronder opgeeft, houden we u op de hoogte.

Museumreis Beieren (24-30 juni 2025)

Algerije (oktober 2025)

Begeleider: Jona Lendering
Data: 15-28 oktober 2025
Prijs: €3450; toeslag eenpersoonskamer €535; excl. visum

Algerije, het antieke Numidië, is geen heel bekend vakantieland. En eerlijk is eerlijk: goedkoop is het ook niet. Maar wie geïnteresseerd is in de Romeinse Oudheid, kan een slechtere bestemming bedenken. Dit is het land van Massinissa, die Scipio hielp Hannibal te verslaan; dit is het land van koning Jughurta; dit is het land van de kerkvader Augustinus; dit is het land van de Vandalen. In twee weken zullen we het allemaal bekijken.

De hieronder gegeven data zijn onder zeer veel voorbehoud, maar u kunt alvast informatie aanvragen. We houden u op de hoogte zodra er over deze reis meer bekend is.

Algerije (oktober 2025)

Tunesië (december 2025)

Begeleider: Jona Lendering
Data: December 2025
Prijs: NNB

Een land met een rijk verleden

Tunesië is een prachtig land met een rijk verleden: Feniciërs (hier ook wel aangeduid als Puniërs), Numidiërs, een handvol Grieken, heel veel Romeinen, Byzantijnen, Arabieren, maar ook Franse Kruisvaarders, Ottomaanse Turken, Spanjaarden en Fransen – iedereen spoelde vroeg of laat wel aan op de Tunesische kusten. Vreemd is dat niet, want het vruchtbare land ligt middenin het Middellandse Zeegebied en bood geweldige kansen voor handel tussen oost en west én van Afrika naar Italië.

Livius heeft inmiddels diverse reizen georganiseerd naar Tunesië. In december van 2025 gaan we opnieuw. De uitvoering is, zoals altijd, in de vertrouwde handen van onze agent V-Incentive.

De onderstaande data zijn onder veel voorbehoud, maar u kunt alvast informatie aanvragen en dan houden we u op de hoogte. Als u meer over Tunesië wil lezen, kunt u hier alvast terecht.

Tunesië (december 2025)

Reisverslagen

Frans Wendel deed jarenlang de administratie van Livius en heeft over veel reizen een dagboek geschreven.

Downloads, Pdf-documenten: