België

België (25-30 juni 2024)

Begeleider: Jona Lendering
Data: di 25 t/m zo 30 juni 2024
Prijs: €900; toeslag eenpersoonskamer €290

België, en dan vooral Wallonië, is voor veel Nederlanders een onbekend deel van de wereld. Misschien komt het doordat iedereen, op weg naar een verder gelegen buitenland, denkt dat ’ie er nog weleens naartoe zal gaan. En daar komt het dan nooit van.

Livius organiseert in de zomer een busreis naar het zuiden van België. We zullen vooral de grote Romeinse locaties aandoen, de meeste in Wallonië, maar op weg daarheen ook in Vlaanderen, terwijl we ook even door Frankrijk zullen rijden.

Reisschema

di 25 juni

Vertrek om 9:30 uur per bus vanaf station Amsterdam-Zuid en bezoek aan de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in Brussel. Dit is een van de mooiste oudheidkundige musea ter wereld, maar het is zwaar onderschat. We bezoeken vooral de afdeling Nationale Archeologie, maar u krijgt ook gelegenheid de mooie maquette van het oude Rome te bekijken en de afdelingen Grieks-Romeinse en oud-oosterse kunst.


Aalst

wo 26 juni

We bezoeken vandaag het museum van Velzeke, dat het leven in een Romeins plattelandsdorp documenteert. Daarna gaan we naar Ath, waar een klein archeologisch museum is met als topstuk een Romeins schip. Even verderop is Aubechies, waar we een bezoek brengen aan een gereconstrueerd Gallo-Romeins dorpje.


Doornik

do 27 juni

We bezoeken de kathedraal van Doornik, met een schitterende kerkschat. Via de Pierre Brunehaut, de mooiste menhir van België, gaan we naar Saulzoir in Frankrijk: de plaats waar Julius Caesar de Nerviërs versloeg. We bereiken Bavay, waar we het Romeinse forum en museum zullen bezoeken. Langs de Samber, en met een uitstapje naar het Belgische heuvelfort Thuin, gaan we naar Namen, de hoofdstad van Wallonië.


Namen

vr 28 juni

Dit is, om zo te zeggen, de on-Romeinse dag van de reis. We bezoeken eerst in Namen het Museum van de Oude Kunsten, met een mooie collectie kunst uit de Volle Middeleeuwen, en we vervolgen onze weg naar museum Le Phare in Andenne. Dit is gewijd aan de neanderthalers. Na de lunch bekijken we de beeldschone kerk van Huy. Even verderop is in Amay een kerk met een beroemd Merovingisch graf.


Tongeren

za 29 juni

Deze dag brengen we door in Luik. Vlakbij het prinsbisschoppelijk paleis is het Archeoforum, waar je onder de grond de Romeinse resten kunt zien, en even verderop is het Grand Curtius-museum. Dat heeft een interessante archeologische collectie maar ook een adembenemende collectie glas.

De middag is vrij. Luik heeft enkele prachtige kerken en diverse musea waar u van kunt genieten.


Tongeren

zo 30 juni

Onderweg naar Tongeren passeren we enkele Romeinse grafheuvels, die prachtig liggen in het ruime landschap. Voor we Tongeren bereiken, zien we de resten van een aquaduct. In het centrum van het oud-Romeinse stadje bezoeken we het Gallo-Romeins museum (dat ook de Prehistorie documenteert) en de opgraving onder de basiliek. Daarna resteert de terugweg per bus naar Amsterdam/Schiphol.


Dit evenement is helaas volgeboekt.