Tunesië

Tunesië (oktober 2022)

In het voorjaar van 2020 ging Livius voor het eerst naar Tunesië, een land met een rijk verleden: Feniciërs (hier ook aangeduid als Puniërs), Numidiërs, een handvol Grieken, Romeinen, Byzantijnen, Arabieren, maar ook de Kruisvaarders, Ottomaanse Turken, Spanjaarden en Fransen – iedereen spoelde vroeg of laat wel aan op de Tunesische kusten. Vreemd is het niet, want het vruchtbare land ligt middenin het Middellandse Zee-gebied en bood geweldige kansen voor handel tussen oost en west én van Afrika naar Italië.

Hieronder vindt u het programma. De reis wordt, zoals altijd, verzorgd door onze agent V-Incentive. Als u meer wil lezen, kunt u hier alvast terecht.

Reisschema

vr 07 oktober

Vandaag vliegen we naar Tunis.

  • KL 1245   Schiphol – Parijs  17:50–19:05
  • AF 1784  Parijs – Tunis  23:20–00:45

Vanaf de luchthaven brengt een bus ons naar ons hotel in Tunis.


Tunis, Carlton Hotel***, Tunis

za 08 oktober

Bezoek aan de antieke stad Utica en aan de oude stad van Tunis.


Tunis, Carlton Hotel***, Tunis

zo 09 oktober

Bezoek aan de uitgebreide ruïnes van Karthago. In de ochtend gaan we naar de tofet (kinderbegraafplaats), de Punische havens en de Antonijnse baden. Na de lunch in het mooie dorpje Sidi Bou Said bekijken we de Romeinse villa’s en de heuvel Byrsa. Het is allemaal werelderfgoed.


Tunis, Carlton Hotel***, Tunis

ma 10 oktober

Bezoek aan twee westelijke Romeinse steden: Bulla Regia, ooit de hoofdstad van de Numidische vorst Massinissa, en de werelderfgoed-site Thugga, met een beroemd theater.


Kairouan, Hotel La Kasbah*****, Kairouan

di 11 oktober

We gaan het binnenland in en brengen een bezoek aan het antieke Mactaris (museum, ereboog, baden…) en aan Zama, beroemd om de veldslag waarin Scipio Hannibal versloeg. Na de lunch gaan we naar Sufetula met een theater, tempels, ereboog, Byzantijnse kerken en een prachtig forum met een bijzondere Capitooltempel.


Sbeitla, Hotel Byzacene****, Sbeitla

wo 12 oktober

We rijden naar Kairouan, de eerste hoofdstad van Arabisch Tunesië. We brengen er de hele dag door en bezoeken de grote moskee (werelderfgoed), de waterreservoirs en het museum voor islamitische kunst in het even verderop gelegen Raqqada.


Kairouan, Hotel La Kasbah*****, Kairouan

do 13 oktober

We bezoeken eerst El Djem, het antieke Thysdrus, met een puntgaaf bewaarde amfitheater (werelderfgoed) en een schitterend museum vol mozaïeken. Na de lunch bezoeken we de vissersplaats Mahdia, met een Fatimidisch kasteel, en de ribat (een fort-klooster) Monastir. Hier is ook het mausoleum van de Tunesische staatsman Habib Bourguiba. We rijden door naar Sousse.


Sousse, Iberostar Kanataoui Bay*****, Sousse

vr 14 oktober

Sousse, de antieke havenstad Hadrumetum, heeft een prachtige ribat, een mooie moskee en in de kasbah een beeldschoon museum. Voldoende om een prachtige dag door te brengen. We rijden door naar Hammamet, waar we overnachten.


Hammamet, Hotel Sinbad*****, Hammamet

za 15 oktober

Bezoek aan het schilderachtige havenplaatsje Hamamet, aan de Fenicische kolonie Kerkouane (werelderfgoed) en aan het Byzantijnse/Ottomaanse fort Kelibia, het antieke Clupea.


Hammamet, Hotel Sinbad*****, Hammamet

zo 16 oktober

We laten de kust weer achter ons en bezoeken nog drie antieke plekken: Uthina (met een amfitheater, forum en badhuis); het bronnenheiligdom van Zaghouan en tot slot een bezoek aan Thuburbo Maius, een van de best-bewaarde Romeinse steden in Tunesië. We keren daarna terug naar Tunis.


Tunis, Carlton Hotel***, Tunis

ma 17 oktober

Na een transfer naar de luchthaven stijgen we om 11:40 op voor de vlucht

  • AF 1285  Tunis – Parijs 11:40–15:15
  • AF 1140  Parijs – Amsterdam 16:50–17:55

En dat was het dan!


Dit evenement is helaas volgeboekt.