Algerije

Algerije (april/mei 2023)

Algerije is geen heel populaire bestemming, maar het is een welvarend land met een rijk archeologisch verleden. We willen in mei 2023 proberen een bezoek te brengen. Er zijn echter redenen om nog even terughoudend te zijn: enerzijds de corona-crisis en anderzijds de politieke situatie (een nieuwe regering streeft naar vernieuwing, maar wordt geconfronteerd met een wantrouwende bevolking).

Om die redenen hebben we nog geen al te concrete plannen, maar het kan geen kwaad u te laten weten dát we het plan hebben. Hieronder vindt u een overzicht van ons voornemen: het gaat om de Romeinse provincies Numidia en Mauretania Caesariensis; als u belangstelling heeft, geef u dan op, dan houden we u op de hoogte. Ondertussen kunt u hier al het een en ander lezen.

De data hieronder zijn zeer, zeer voorlopig.

Actuele informatie omtrent het reisadvies naar Algerije vindt u hier .

Reisschema

zo 23 april

Vlucht vanaf Schiphol (vertrek 10:35) via Charles de Gaulle, de luchthaven van Parijs, naar Algiers, waar we 14:35 aankomen. Daarna transfer naar het hotel.


Algiers

ma 24 april

Algiers, het antieke Icosium, is een moderne stad. We bezoeken het desondanks wat stoffige nationaal museum, met een fenomenale collectie (o/a mozaïeken, inscripties, sculptuur en de Tablettes Albertini), en het ernaast gelegen Bardo-museum, waar een collectie prehistorische voorwerpen ligt in een oud Ottomaanse paleis waar Michiel de Ruyter nog eens op visite is geweest. We maken ook een wandeling door de beroemde kasbah (werelderfgoed).


Algiers

di 25 april

Deze dag staat in het teken van de verplaatsing naar Hippo Regius, de oostelijke havenstad (blogje). We hopen de kustweg te kunnen nemen en een bezoek te brengen aan enkele wat kleinere archeologische musea.


Annaba

wo 26 april

Annaba is een havenstad zonder veel kapsones en een door de Fransen aangelegd centrum. Vlakbij ligt de opgraving van Hippo Regius (de bisschopsstad van Augustinus) en het plaatselijke museum, met opnieuw mooie mozaïeken.


Souk Ahras?

do 27 april

De uitgestrekte ruïne van de Romeinse stad Madauros (de geboorteplaats van Apuleius, de auteur van de Gouden Ezel): een forum, een odeon, een Byzantijns fort, een badhuis en vooral veel olijfoliepersen (blogje). Even verderop is Thubursicum Numidarum. Er zijn twee fora, er is een theater en heel bijzonder zijn de bronnen van de rivier de Medjerda (blogje).


Constantine

vr 28 april

Constantine, het antieke Cirta, was en is een lokaal centrum: ooit de hoofdstad van Numidië is het nu een drukke stad. We bezoeken het museum, waar de grafstenen uit Hofra heel bijzonder zijn (blogje), en gaan in de middag naar Tiddis, ooit een Numidisch heuvelfort maar later een Romeins stadje. (blogje)


Constantine

za 29 april

Vandaag gaan we naar het zuiden. We bezoeken de koningsgraven bij El-Khroub, waarvan we de inhoud in het musea in Constantine hebben gezien, en van Madghacen. In de middag bezoeken we de Romeine legioenbasis in Lambaesis en de nabijgelegen Romeinse stad (een forum met tempels en bogen) (blogje).


Batna

zo 30 april

Even voorbij Lambaesis ligt de Romeinse stad Timgad: even groot als Xanten maar beter bewaard (werelderfgoedblogje). Badhuizen, een forum, een theater, een ereboog, kerken, het is er allemaal. En dan hebben we het museum nog niet genoemd, dat bomvol mozaïeken hangt.


Batna

ma 01 mei

Verplaatsing naar Sétif; museumbezoek – in dit museum is een fenomenaal mozaïek van de Triomf van Bacchus. We hopen op weg naar Sétif nog een opgraving te bezoeken van de eerste mensen, de eerste Homo Sapiens buiten de Olduvai-kloof.


Sétif

di 02 mei

Bezoek aan de Romeinse stad Jemila (werelderfgoedblogje).


Sétif

wo 03 mei

Het middeleeuwse fort van Beni Hammed (werelderfgoed) en verplaatsing naar Algiers


Algiers

do 04 mei

We ronden af met de twee musea van Cherchell, het antieke Iol Caesarea, en met de Romeinse havenstad Tipasa. In een schitterend park liggen prachtige villa’s, kerken, een forum, een amfitheater, een theater en een vissausfabriek (werelderfgoed). In het museumpje ontmoeten we een landgenoot. Op de terugweg bekijken we het mausoleum van koning Juba II. (blogje)


Algiers

vr 05 mei

Terugvlucht vanaf Algiers (vertrek 9:45) via Parijs naar Amsterdam


Er kunnen helaas geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.