Livius lezingenmiddag, Amsterdam

Oudheidkundig wetenschappelijk onderzoek

Waar staan we?

De oude wereld is fascinerend en onderhoudend. Dat is voldoende om er plezier aan te beleven. Je hebt echter meer plezier als wat je erover leest, denkt of beleeft ook wáár is. Daarom is er ook oudheidkundig wetenschappelijk onderzoek.

Onderzoek dat niet stil staat. Zat de dynamiek in de vroege negentiende eeuw vooral bij de klassieke talen en daarna bij de geschiedvorsing, in de twintigste eeuw was het vooral de archeologie waar de ene vernieuwing na de andere plaatsvond. Nu lijkt alles tegelijk in beweging.

Er zijn fundamentele puzzels opgelost in de chronologie. Dankzij massaal verworven data krijgen we nieuwe inzichten in de antieke talen en het oude klimaat. Maar vooral zijn er innovatieve technieken die andere soorten inzicht opleveren. De echte vooruitgang zit in bestudering van antieke manuscripten (‘digitale paleografie’) en in onze kennis van het landschap. Tot slot is er de DNA-revolutie, die weinig met DNA heeft te maken en alles met tekstuitleg. In één uur praten we u bij over de recente ontwikkelingen in het oudheidkundig wetenschappelijk onderzoek.


Deze lezingenmiddag is de aftrap van het nieuwe Livius-cursusseizoen 2022/2023. Daarom is er, terug van door corona weggeweest, na afloop van de lezing de traditionele borrel.

Uiteraard hopen wij alle cursisten en Livius-volgers op deze middag weer in goede gezondheid te mogen begroeten om gezamenlijk met een hapje en een drankje het nieuwe seizoen in te luiden.


LET OP: LOCATIE GEWIJZIGD!

Deze lezingenmiddag zal niet in de Thomaskerk in Amsterdam plaatsvinden, zoals eerder aangekondigd, maar in het

St. Nicolaaslyceum
Beethovenplein 2
1077 WM Amsterdam.

De ingang bevindt zich aan de achterkant van het gebouw. De zaal (3e verdieping) is vanaf 14.30 open.

Het St. Nicolaaslyceum is makkelijk bereikbaar met het OV:
Tram 5: uitstappen Beethovenstraat. Het lyceum ligt links.
Alle metro’s en trein: Uitstappen W.T.C. Lopen langs de Thomaskerk. Aan het eind van de straat is de Beethovenstraat.


De zaal die wij gebruiken voldoet aan alle eisen die de overheid stelt i.v.m. corona.

Het is verstandig u te laten vaccineren. Laat u bij griep- of verkoudheidsklachten testen!