Livius-lezingenmiddag, Leiden

Iran in de twintigste eeuw

Vorig jaar hernamen we – voor het eerst na de coronacrisis – de traditionele Livius-lezingenmiddag in september. Een lezingenmiddag waarbij we altijd kijken naar iets buiten het eigen Livius-aanbod.

Dit jaar organiseren we de lezingenmiddag op een heel speciale locatie: in de Leemanszaal van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Het thema is:

Iran in de twintigste eeuw.

De eerste spreker is Carolien Roelants, columniste van het NRC Handelsblad en kenner van het moderne Midden-Oosten. Ze zal spreken over de Perzische Constitutionele Revolutie van 1905-1909, waarbij de Perzen probeerden de macht van de Sjah door middel van een grondwet en een parlement te beperken.

De tweede spreker is Richard Kroes, bekend van eerdere Livius-cursussen over de islamitische wereld. Hij zal vertellen over de nationalisatie van de Iraanse olieproductie ten tijde van minister-president Mossadeq, de Britse tegenmaatregelen, de door de Amerikanen uitgevoerde staatsgreep en de wortels van het anti-amerikanisme.


U bent welkom! De toegang is gratis, maar het RMO stelt het op prijs dat u een ticket koopt. Uiteraard is uw Museumjaarkaart of andere kortingskaart geldig; een los ticket kost € 14,00. U kunt aan de kassa melden dat u heeft gereserveerd, dan wordt u doorverwezen. Komt u op tijd, dan kunt u ook dit prachtige museum nog bezoeken! Zoals altijd is er gelegenheid voor een drankje en een babbel met uw medecursisten en belangstellenden. Wij hopen u allen weer te mogen begroeten!