Lezingendag: Hannibal, Gouda

Admiraal, generaal, adviseur, stedenstichter en vluchteling

Hannibal:
een van de intrigerendste personen uit de Oudheid

We kennen zijn portret niet, hij heeft geen geschreven teksten nagelaten, uit zijn stad Karthago kennen we sowieso maar weinig teksten. We kennen de veldheer en zijn vaderland vooral uit de teksten van zijn tegenstanders. Die documenteren een leven vol oorlog, gedreven door wraakzucht. Maar die teksten zijn niet per se betrouwbaar.

Wat weten we?

Tijdens deze studiedag gaan we kijken wat er te weten valt. We kijken naar het Karthaagse Rijk, we kijken naar de oorlogen met Rome, we kijken naar Hannibals bestuurlijke maatregelen in Karthago en we kijken naar zijn latere levensjaren, waarin hij admiraal, generaal, adviseur, stedenstichter en vluchteling was.

Hannibal zal een schimmig figuur blijven. Maar de felle woede waarmee de Romeinen twee, drie, vier eeuwen later nog over hem dachten, bewijst dat hij zijn tegenstanders de stuipen op het lijf heeft weten te jagen!

Deze lezing wordt u aangeboden met een gezellige, zoete of hartige onderbreking. Koffie en thee zijn voor eigen rekening.

____________________________________________

Let op!

Deze lezing stond oorspronklelijk gepland voor zaterdag 20 november 2021. I.v.m. corona hebben wij een nieuwe datum gekozen. De lezing zal nu worden gegeven op zaterdag 22 januari 2022.

In De Garenspinnerij in Gouda maken wij gebruik van een horecavoorziening. Hiervoor wordt naar een corona toegangsbewijs gevraagd. Dat kan de QR-code in uw corona-app zijn, een papieren vaccinatiebewijs of een geldige coronatest die niet ouder is dan 48 uur. Vergeet niet uw identiteitsbewijs mee te nemen!

De zaal waarvan wij gebruik maken, voldoet aan alle eisen die de overheid stelt.

Het is verstandig u te laten vaccineren. Laat u bij griep- of verkoudheidsklachten testen!