Lezingendag: Hannibal, Gouda

Admiraal, generaal, adviseur, stedenstichter en vluchteling

Hannibal:
een van de intrigerendste personen uit de Oudheid

We kennen zijn portret niet, hij heeft geen geschreven teksten nagelaten, uit zijn stad Karthago kennen we sowieso maar weinig teksten. We kennen de veldheer en zijn vaderland vooral uit de teksten van zijn tegenstanders. Die documenteren een leven vol oorlog, gedreven door wraakzucht. Maar die teksten zijn niet per se betrouwbaar.

Wat weten we?

Tijdens deze studiedag gaan we kijken wat er te weten valt. We kijken naar het Karthaagse Rijk, we kijken naar de oorlogen met Rome, we kijken naar Hannibals bestuurlijke maatregelen in Karthago en we kijken naar zijn latere levensjaren, waarin hij admiraal, generaal, adviseur, stedenstichter en vluchteling was.

Hannibal zal een schimmig figuur blijven. Maar de felle woede waarmee de Romeinen twee, drie, vier eeuwen later nog over hem dachten, bewijst dat hij zijn tegenstanders de stuipen op het lijf heeft weten te jagen!

Cursisten krijgen de uitgebreide PowerPoint-presentatie van de lezing en een literatuurnaslag per e-mail toegestuurd.

Deze lezing wordt u aangeboden met een gezellige, zoete of hartige onderbreking. Koffie en thee zijn voor eigen rekening.

_________________________________

Let op!

Tijdens deze lezing zal Jona Lenderings nieuwe boek Hannibal in de Alpen feestelijk worden gepresenteerd. U kunt uw exemplaar in de pauze door hem laten signeren.

_________________________________

Om aan de cursus deel te nemen, hoeft u niet in het bezit te zijn van een corona-toegangsbewijs (CTB). Het dragen van een mondkapje is niet meer verplicht, maar het mag uiteraard wel. U hoeft geen 1,5 m sociale ruimte in acht te nemen, maar wij verzoeken u zoveel mogelijk rekening met elkaar te houden.

De zaal die wij gebruiken voldoet aan alle eisen die de overheid stelt i.v.m. corona.

Het is verstandig u te laten vaccineren. Laat u bij griep- of verkoudheidsklachten testen!