Lezingendag: Hannibal, Gouda

Admiraal, generaal, adviseur, stedenstichter en vluchteling

Hannibal:
een van de intrigerendste personen uit de Oudheid

We kennen zijn portret niet, hij heeft geen geschreven teksten nagelaten, uit zijn stad Karthago kennen we sowieso maar weinig teksten. We kennen de veldheer en zijn vaderland vooral uit de teksten van zijn tegenstanders. Die documenteren een leven vol oorlog, gedreven door wraakzucht. Maar die teksten zijn niet per se betrouwbaar.

Wat weten we?

Tijdens deze studiedag gaan we kijken wat er te weten valt. We kijken naar het Karthaagse Rijk, we kijken naar de oorlogen met Rome, we kijken naar Hannibals bestuurlijke maatregelen in Karthago en we kijken naar zijn latere levensjaren, waarin hij admiraal, generaal, adviseur, stedenstichter en vluchteling was.

Hannibal zal een schimmig figuur blijven. Maar de felle woede waarmee de Romeinen twee, drie, vier eeuwen later nog over hem dachten, bewijst dat hij zijn tegenstanders de stuipen op het lijf heeft weten te jagen!

Deze lezing wordt u aangeboden met een gezellige, zoete of hartige onderbreking. Koffie en thee zijn voor eigen rekening.

__________________________________

Let op!

I.v.m. de ontwikkelingen rond het coronavirus en de onzekerheden die de maatregelen praktisch opleveren, hebben wij een nieuwe datum moeten kiezen. De lezing zal nu worden gegeven op zaterdag 19 maart 2022.

Wij kunnen u alvast verklappen dat wij deze lezingenmiddag willen combineren met de feestelijke presentatie van Jona Lenderings nieuwe boek Hannibal in de Alpen

Afhankelijk van de dan geldende maatregelen kan er naar een corona-toegangsbewijs (CTB) worden gevraagd. Dat kan de QR-code in uw corona-app zijn, een papieren vaccinatiebewijs of een geldige coronatest die niet ouder is dan 24 uur na afname. Vergeet niet uw identiteitsbewijs mee te nemen!

De zaal waarvan wij gebruik maken, voldoet aan alle eisen die de overheid stelt.

Het is verstandig u te laten vaccineren. Laat u bij griep- of verkoudheidsklachten testen!