Lezing over Hannibal en Karthago, Hoorn

Oudhistoricus Jona Lendering geeft op donderdagmiddag 8 september a.s. in de Centrale Bibliotheek, Wisselstraat 8 te Hoorn, een lezing over zijn recent verschenen boeken Hannibal in de Alpen. Een puzzel uit de oudheid en De vergeten oorlog. De strijd tussen Rome en Karthago.

Het nieuwe culturele seizoen kan bij de Centrale Bibliotheek in Hoorn niet beter van start gaan dan met een lezing over een van de meest intrigerende personen uit de oudheid: Hannibal; en de illustere stad waaraan hij zijn lot had verbonden: Karthago.

Hannibal in de Alpen

In het najaar van 218 v.Chr. trok de Karthaagse veldheer Hannibal met 20.000 man, 6.000 ruiters en enkele olifanten over de Alpen. Zijn vijanden, de Romeinen, waren onvoldoende voorbereid. Zo kreeg de Tweede Punische Oorlog (218-201 v.Chr.) een ander verloop. De vraag over welke pas Hannibals leger Italië binnenviel, houdt de gemoederen al eeuwen bezig. In Hannibal in de Alpen benut historicus Jona Lendering het vraagstuk om te tonen waar oudheidkundigen zich zoal mee bezighouden. De overlevering van antieke teksten, de stereotypen waarvan antieke auteurs zich bedienden, klimaatreconstructie, het antieke landschap en de darmflora van zoogdieren komen allemaal aan de orde.

“een verfrissend boek, juist omdat het niet gaat over het oplossen van een raadsel, maar over de prachtige zoektocht naar de waarheid”

(Philip Dröge, Trouw)

De vergeten oorlog

Waar we bij de naam Karthago meestal denken aan Hannibal met zijn olifanten, ergens op een besneeuwde Alpenpas, wordt de geschiedenis van de stad en zijn bloedige strijd met aardsrivaal Rome ten onrechte overschaduwd door Hannibals spectaculaire acties. Het is begrijpelijk dat die gebeurtenis alle aandacht trekt, maar het was slechts één korte operatie in één oorlog, terwijl de Romeinen en Karthagers ruim een eeuw hebben gestreden om de heerschappij in het Middellandse Zeegebied. In De vergeten oorlog behandelt Jona Lendering de Eerste Punische Oorlog (264-241 v.Chr.). Deze was volgens de Griekse geschiedschrijver Polybios ‘de langste, intensiefste en grootste oorlog uit de geschiedenis’. Het conflict had dan ook ingrijpende gevolgen, zoals de eenwording van Italië, de opkomst van Numidië en maatschappelijke veranderingen.

Na afloop van de lezing is er de gelegenheid om uw boeken door de auteur te laten signeren.