Kennismakingslezing: Byblos, de eerste wereldhaven, Rotterdam

Economisch brandpunt in de Levant

De Fenisische handelsnederzetting Byblos, het huidige Jbeil in Libanon, was vijfduizend jaar geleden de eerste haven in de Mediterrane wereld met een uitgebreid handelsnetwerk. Daarmee was dit economische brandpunt in de Levant de historische voorloper van de huidige wereldhavens, zoals mainport Rotterdam.

Byblos ligt om twee redenen op een bijzondere plek. In de eerste plaats beginnen meteen achter deze havenstad de Libanonbergen, die beroemd zijn om de tientallen meters hoge cederbomen. In de tweede plaats is er een rivier waarmee omgehakte boomstammen betrekkelijk eenvoudig naar de kust waren te brengen. Geen plek in het Nabije Oosten was beter geschikt om hout te exporteren dan Byblos.

De voornaamste handelspartner was de farao in Egypte, die het hout als geschenk aanvaardde en zilveren en gouden voorwerpen teruggaf aan de tempel van Baälat Gubla, de stadsgodin van Byblos. Wat lijkt op de uitwisselingen van geschenken, is natuurlijk feitelijk een soort handel.

Voor het eerst bestond er iets als grootschalige wereldhandel. Het legde Byblos geen windeieren en al snel namen ook andere steden deel aan de internationale uitwisseling van producten en diensten. Het handelsnetwerk strekte zich steeds verder uit en is nooit meer verdwenen.


De Boelevaar is het ontmoetingscentrum van het Musa-wooncomplex te Katendrecht. De locatie is het snelst per openbaar vervoer te bereiken:

Metro D en E naar station Rijnhaven (ca. 8 minuten vanaf Rotterdam Centraal).

In de buurt (betaald) parkeren is te doen, maar soms een beetje zoeken.