Jordanië

Jordanië (20-29 april 2025)

Begeleider: Jona Lendering
Data: zo 20 - di 29 april 2025.
Prijs: Onbekend

De oosterse Oudheid in één land

Jordanië is vermoedelijk het beroemdst om Petra, maar heeft meer te bieden. We zullen ook  Amman, Jerash, Umm Qays, Azraq en de andere woestijnkastelen bezoeken, net als de Wadi Rum, Akaba en de Dode Zee.

Het accent bij deze reis zal liggen op de Nabatese, Romeinse, Byzantijnse en Umayyadische tijd, maar we vergeten de voorafgaande IJzertijd niet.Uit recent onderzoek van duizenden inscripties blijkt dat de regio het thuisland was van de Arabieren, die zich hiervandaan verspreidden naar Irak, noordelijk Syrië en langs de Wierookroute naar Saoedi-Arabië en Jemen.

Uit de recente geschiedenis kent u wellicht de campagnes waarbij Lawrence of Arabia betrokken was en het huidige koninkrijk. Het komt op deze reis allemaal aan de orde.

Reisschema

zo 20 april

Rechtstreekse vlucht vanaf Amsterdam Schiphol naar Amman

  • 14:15 Schiphol – 19:55 Amman

Amman, NNB

ma 21 april

We brengen we een bezoek aan Qasr al-Abd een hellenistisch paleisje. Even verderop zien we de plaats die Byzantijnse christenen identificeerden als Bethanië, waar Johannes de Doper Jezus doopte. De locatie geldt als werelderfgoed.


Amman, NNB

di 22 april

Vandaag rijden we naar het noorden, naar het gebied dat ooit Dekapolis heette. In de ochtend bezoeken we Jerash, het antieke Gerasa, eveneens voorgedragen als werelderfgoed. Dit is een van de best bewaarde Romeinse steden van het Midden-Oosten. Theaters (meervoud), kerken (meervoud), tempels (meervoud) en erebogen  (meervoud) zijn hier allemaal te zien. We brengen ook een bezoek aan Umm Qays, het antieke Gadara (voorgedragen als werelderfgoed). Behalve dat dit een interessante opgraving is, is dit ook de plek waar Jezus een man met een persoonlijkheidsstoornis genas en de boze geesten in een kudde wilde zwijnen. Hiervandaan hebben we een prachtig uitzicht op het Meer van Tiberias, de Golanhoogte en het dal van de Jarmoek, waar de Arabische legers in 636 de Byzantijnen versloegen en het Nabije Oosten veroverden.


Amman, NNB

wo 23 april

Vandaag bezoeken we eerst het moderne Jordan Museum, met de nationale archeologische collectie. Die beslaat niet alleen het huidige Jordanië maar ook vondsten die tussen 1948 en 1967 zijn gedaan op de westelijke Jordaanoever (waaronder enkele Dode-Zee-rollen). Later gaan we naar de zogeheten Desert Castles ten oosten van Amman. De meeste zijn gebouwd door de Umayyadische kaliefen van Damascus, dus in de late zevende en in de achtste eeuw. Van sommige forten, zoals Azraq, weten we dat ze dienden als jachtslot. Sommige zijn echte kastelen en tonen alle aspecten van de toenmalige militaire architectuur, weer andere lijken te hebben gediend als buitenverblijf en hebben bijzondere wandschilderingen. Qasr Amra geldt als werelderfgoed.


Amman, NNB

do 24 april

We verkennen Amman, de moderne én oeroude hoofdstad van Jordanië. De citadel was al in de IJzertijd in gebruik als voornaamste residentie van de Ammonieten. De gebouwen die er nu zijn te zien, dateren uit de Romeinse tijd en de periode van het Umayyadische kalifaat van Damascus. Aan de voet van de citadel liggen het Romeinse forum en theater. In de ochtend bezoeken we de berg Nebo en het fort Machereus, waar Johannes de Doper gevangen zat en waar Salome danste, en tot slot Madaba, dat bekend is om zijn mozaïeken.


Madaba, NNB

vr 25 april

We bezoeken Qasr Bshir, het wat afgelegen best-bewaarde Romeinse fort ter wereld, en komen aan bij het Kruisvaarderskasteel van Kerak. Dit is het kasteel waar Reinoud de Châtillon verbleef en dat Saladin in 1183 vergeefs belegerde. Daarvandaan rijden we over de oeroude Koninklijke Weg, die al in de Bronstijd in gebruik was, naar het zuiden, richting Petra. Onderweg passeren we nog een Kruisvaarderskasteel, namelijk Shobeq (voorgedragen als werelderfgoed).


Petra, Petra Panorama Hotel

za 26 april

Petra is UNESCO werelderfgoed. Door de Siq, een lange kloof, wandelen we naar de uit rozerood uitgehouwen hoofdstad van de oude Nabateeërs. De beroemde grafmomenten, enkele tempels, de koninklijke graven en Byzantijnse graven zullen een hoogtepunt vormen van uw reis. Het is tevens de plek waar Agatha Christie’s roman Appointment with Death afspeelt.


Petra, Petra Panorama Hotel

zo 27 april

Na een bezoek aan Little Petra, een kleine opgraving met onder andere een feestzaal met schitterende fresco’s, rijden we naar de Wadi Rum, een van de mooiste woestijngebieden in Jordanië (werelderfgoed). Daar overnachten we in een tentenkamp.


Wadi Rum, Tentenkamp

ma 28 april

In 1917 viel de Arabische prins Faysal vanuit de Wadi Rum de havenstad Akaba aan. De inname, beroemd geworden door de film Lawrence of Arabia, maakte het mogelijk het Arabische leger te bevoorraden, dat in het volgende jaar oprukte door het huidige Jordanië en Damascus innam. De operatie vormde het begin van het koninkrijk van Faysals broer Abdullah, waarvan de huidige koning Abdullah II afstamt. We bezoeken het Ottomaanse fort en een Umayyadisch fort, en gaan daarna naar de Dode Zee.


Dode Zee, Dead Sea Spa Hotel

di 29 april

In de late middag laten we ons Dode-Zee-hotel achter ons en gaan naar de luchthaven, waarvandaan we terugvliegen. We komen na middernacht aan op Schiphol.

  • Amman 21.20 uur – Schiphol 01.30 uur

Er kunnen helaas geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.