Cursus: In vogelvlucht door de oude wereld, Rotterdam

Een complex maar interessant verhaal

De krijgshaftige Romeinen, de artistieke Grieken, de mystieke Babyloniërs: er bestaan nogal wat clichés over de oude wereld. Het feitelijke verhaal is complexer maar ook interessanter.

In deze cursus gaan we in vogelvlucht door de eerste zesendertig eeuwen van de menselijke geschiedenis, van het moment waarop men in Egypte en Mesopotamië begon te schrijven tot de desintegratie van het Romeinse Rijk. Daarbij komen enkele grote thema’s aan de orde, zoals het ontstaan van de eerste steden en koninkrijken, de groei van handelsnetwerken, klimaatcrises, het ontstaan van de klassieke literatuur, de unificatie van het Middellandse Zeegebied en de opkomst van het christendom.

Ook de Lage Landen komen aan de orde. Weliswaar lagen die lange tijd in de marge van de antieke wereld, maar in de late Romeinse tijd bleek het de machtsbasis te zijn van waaruit de Franken Gallië zouden gaan veroveren.


De Boelevaar is het ontmoetingscentrum van het Musa-wooncomplex te Katendrecht. De cursusruimte is direct bij de ingang op de begane grond, op de hoek van Maashaven Noordzijde en het Astanaplein.

De locatie is het snelst per openbaar vervoer te bereiken:

Metro D en E naar station Rijnhaven (ca. 8 minuten vanaf Rotterdam Centraal).

In de buurt (betaald) parkeren is te doen, maar soms een beetje zoeken.

De dichtstbijzijnde parkeergarage (betaald) is Q-Park Fenix, Veerlaan 9, 3072 ZP Rotterdam.