Cyprus

Cyprus (1-9 sept. 2024)

Begeleider: Jona Lendering
Data: 1-9 september 2024
Prijs: € 2310 (toeslag eenpersoonskamer € 490)

De Mediterrane wereld in het klein

Cyprus is de mediterrane wereld in het klein. Dat geldt niet alleen voor het klimaat en de natuur, maar ook voor de geschiedenis. Eigenlijk is elke antieke cultuur op dit eiland vertegenwoordigd.

De Cypriotische stadstaten, die merendeels Griekssprekend waren, handelden met de Feniciërs, onderwierpen zich aan de Assyriërs, werden onderworpen door de Egyptenaren en dienden in de vloot van de Perzen.

Ze waren opgenomen in het Ptolemaïsche Rijk en in het Romeinse imperium. Het eiland maakte deel uit van de Byzantijnse en islamitische rijken, stond in het brandpunt van de Kruistochten, werd bezet door de Ottomaanse Turken en door de Britten. Momenteel wordt een deel van Cyprus door Turkije bezet en zijn er Britse enclaves.

Kortom, een bonte verzameling en een schitterende reisbestemming. U vindt allerlei blogjes hier.

Reisschema

zo 01 september

Vlucht naar Larnaca. We vertrekken om 14.20 vanaf Schiphol en landen om 19.35.


Larnaka, Leonardo Boutique Hotel**** (of soortgelijk)

ma 02 september

We zijn nu in Larnaka, het antieke Kition. In de ochtend bezoeken we de Angeloktisi-kerk en het mausoleum van de islamitische heilige Umm Haram (Turks: Halan Sultan).  Beide staan op de nominatie voor de werelderfgoedlijst. We bezoeken ook de kerk van de heilige Lazarus en het kasteeltje. We nemen de tijd voor een wat late lunch. Het is maandag, de musea zijn gesloten, we gaan terug naar het hotel.


Larnaka, Leonardo Boutique Hotel**** (of soortgelijk)

di 03 september

We gaan naar Famagusta, een havenstad die onder verschillende namen bekend heeft gestaan. Eerst bezoeken we Enkomi, de oudste nederzetting, daterend uit de Brons- en IJzertijd. Daarna bekijken we de koninklijke graven en de Romeinse stad Salamis. We lunchen in Famagusta, met enkele prachtige kerken, waaronder een gotische kathedraal uit de tijd van de Kruistochten. Daarna rijden we naar Nicosia.


Nicosia, Semeli Hotel*** (of soortgelijk)

wo 04 september

We gaan naar het noordelijke deel van het eiland, waar we eerst het zeekasteel met het museum van Kyrenia en daarna de prachtige Bellapais-abdij bezoeken, daterend uit de tijd van de Kruistochten. Daarna rijden we terug naar Nicosia.


Nicosia, Semeli Hotel*** (of soortgelijk)

do 05 september

In de ochtend bezoeken we het fenomenale Cyprusmuseum in Nicosia, met de grootste archeologische collectie van het eiland. En alles is puntgaaf. Na een kop koffie gaan we door het niemandsland dat de stad in tweeën deelt naar de kerk van de Heilige Wijsheid in het Turkse gedeelte. Dit is de kerk waar de Kruisvaarderskoningen werden gekroond, tegenwoordig is het een moskee. Na de lunch rijden we naar Larnaka, bezoeken de Bronstijd-resten van Kition, en arriveren in Limassol.


Limassol, Hotel Ajax**** (of soortgelijk)

vr 06 september

We gaan het binnenland in, waar allerlei oude kloosters zijn te zien, de ene nog mooier dan de andere. Ze gelden als werelderfgoed. Op het programma staan het klooster van Johannes Lambadistis, het Kykkos-klooster en het dorpje Omodos. Daarna gaan we weer naar Limassol.


Limassol, Hotel Ajax**** (of soortgelijk)

za 07 september

We rijden langs de zuidkust van Cyprus naar het westen. Onderweg bezoeken we de hellenistische stad Amathous, het kleine Kruisvaarderskasteel Kolossi en Kourion, met het orakel van Apollo en Byzantijnse architectuur. Na de lunch passeren we Petra tou Romiou, de rots waar Afrodite zou zijn geboren: een van de meest spectaculaire plekken op Cyprus. Uiteindelijk bereiken we Pafos op het zuidwestelijke puntje van Cyprus, waar we een paar dagen blijven.


Pafos, Capital Coast Hotel**** (of soortgelijk)

zo 08 september

Pafos bestaat uit verschillende deelgebieden. We bekijken eerst de ruïne van de kerk van Panagia Chrysopolitissa en daarna de Romeinse stad Pafos (werelderfgoed). Daar zijn adembenemende mozaïeken. Het middagprogramma bestaat vermoedelijk uit een bezoek aan het onlangs heropende archeologische museum.


Pafos, Capital Coast Hotel**** (of soortgelijk)

ma 09 september

De laatste dag. We bezoeken Oud-Pafos, waar Afrodite werd vereerd en waar een slagveld uit de aanloop naar de Perzische Oorlog is geïdentificeerd (onder voorbehoud). We hebben onze slotlunch. In de middag bezoeken we de Koninklijke Graven van Pafos. Daarna begint het aftellen naar het vertrek vanaf de luchthaven bij Pafos. We vertrekken om 20.55 en landen rond 00:25 op Schiphol.


Tickets

Soort ticket Prijs Plaatsen
Standaardticket € 2.310,00

Wij vragen u per informatie-aanvrager de gegevens van de geïnteresseerden in te vullen. Zo kunnen wij de mensen zelf de reisinformatie toesturen.

Dhr
Mw

Registratiegegevens