Cursus: In vogelvlucht door de oude wereld, Wormerveer

Een complex maar interessant verhaal

De krijgshaftige Romeinen, de artistieke Grieken, de mystieke Babyloniërs: er bestaan nogal wat clichés over de oude wereld. Het feitelijke verhaal is complexer maar ook interessanter.

In deze cursus gaan we in vogelvlucht door de eerste zesendertig eeuwen van de menselijke geschiedenis, van het moment waarop men in Egypte en Mesopotamië begon te schrijven tot de desintegratie van het Romeinse Rijk. Daarbij komen enkele grote thema’s aan de orde, zoals het ontstaan van de eerste steden en koninkrijken, de groei van handelsnetwerken, klimaatcrises, het ontstaan van de klassieke literatuur, de unificatie van het Middellandse Zeegebied en de opkomst van het christendom.

Ook de Lage Landen komen aan de orde. Weliswaar lagen die lange tijd in de marge van de antieke wereld, maar in de late Romeinse tijd bleek het de machtsbasis te zijn van waaruit de Franken Gallië zouden gaan veroveren.


Buurtcentrum de Lorzie is gemakkelijk per openbaar vervoer te bereiken:

  • Vanaf NS-station Wormerveer, ca 10 min . lopen;
  • Connexxion buslijn 69, vanaf halte NS-station Krommenie richting Zaandam, halte NS-station Zaandam richting Krommenie, of halte NS-station Wormerveer, uitstappen halte Noorderstraat Wormerveer, ca 1 min. lopen.

Op het Marktplein voor het buurtcentrum is ruime parkeergelegenheid.