Cursus: De grote “volksverhuizingen”, Haarlem

Die aanhalingstekens rond “volksverhuizingen” staan er met een reden. Wat is immers een volk? Wat is een verhuizing? Beide begrippen zijn problematisch en dat maakt het onderwerp zo interessant: in de overgangstijd tussen Oudheid en Middeleeuwen gebeurde van alles, bleef ook veel hetzelfde maar was de uitkomst duidelijk. Het Romeinse Rijk maakte plaats voor Germaanse opvolgerstaten, voor een Byzantijns Rijk en voor het Kalifaat van Damascus.

  • Van Oudheid naar Middeleeuwen: een algemeen overzicht en een kort overzicht van de diverse theorieën;
  • Volksverhuizing, hoe bedoelt u? wat is een volk, wat is een verhuizing, wie schreven erover, wat zijn hun vooroordelen, en helpt de archeologie ons verder?
  •  Het ontstaan van een migrerende stam: de Visigoten, Alaric als Germaans koning en Romeins generaal, het ontstaan van een koninkrijk, het ontstaan van een eigen identiteit; de Hunnen, de Franken, de Vandalen, de Bourgondiërs, de Ostrogoten;
  • De lange zesde eeuw: de Avaren, de Slavische volken, de Arabieren, Karel de Grote.

Kortom, in deze cursus behandelen we wat gedurende zes eeuwen gebeurde op drie werelddelen.

_________________________________

Let op!

De zaal die wij gebruiken voldoet aan alle eisen die de overheid stelt i.v.m. corona.

Het is verstandig u te laten vaccineren. Laat u bij griep- of verkoudheidsklachten testen!

_________________________________

Kennisgeving

Op 15 oktober 2021 is onze vrijwillig medewerker Frans Looije na een kort ziekbed overleden. Velen van u zullen Frans kennen als organisator en gastheer van de Livius-cursussen in Haarlem. Frans mocht 74 jaar worden. De rouwkaart vindt u hier.

Erik Hylarides neemt de taken van Frans over.