Cursus: de Franken, Bussum

Erfgenaam van Rome

De Franken – iedereen heeft er weleens van gehoord, maar feitelijk zijn ze grote onbekenden. Het is echter nauwelijks overdreven te zeggen dat de geschiedenis van Nederland begint met de verovering van Frankrijk.

Dat zit zo. De Franken, die u ergens tussen Drenthe en het Roergebied kunt plaatsen, zijn ontstaan als een federatie van Germaanse stammen en dienden vaak als bondgenoten van het Romeinse keizerrijk. Maar niet elke Frank was soldaat. Frankische boeren vestigden zich in de vierde eeuw op het platteland van Brabant en Limburg.

In de vijfde eeuw desintegreerde het Romeinse Rijk en kwam de macht steeds meer in handen van krijgsheren, zoals Childerik en zijn zoon Clovis. Zij breidden hun macht vanuit het noorden uit naar de Pyreneeën – de geschiedenis van Nederland begint met de verovering van Frankrijk.

Recente archeologische vondsten, zoals de schat van Lienden, tonen hoe het koninkrijk van Childerik ontstond als een netwerk in de Romeinse wereld. Feitelijk was de staat die nu ontstond, een voortzetting van het oude imperium, maar dan wat meer op het noorden georiënteerd, met handelshavens als Dorestad. Een ideologie die expliciet werd gemaakt toen rond 800 Karel de Grote de keizertitel opeiste.